Nocľaháreň Effeta a nízkoprahové denné centrum - nové majáky pomoci v mori ťažkých sociálnych prípadov

08.03.2010 Prešov

Vo štvrtok 11.marca bude oficiálne otvorená nová nocľaháreň Effeta a Nízkoprahové denné centrum pod Táborom
Vo štvrtok 11.marca bude oficiálne otvorená nová nocľaháreň Effeta a Nízkoprahové denné centrum pod Táborom. Mesto Prešov v súlade so zákonom 448/2008 zriadilo tieto dve nové zariadenia pre ťažké sociálne prípady. Od roku 1997 zároveň formou dotácie prispieva aj na iné sociálne a humanitárne aktivity Gréckokatolíckej charity.
(v roku 1997 vo výške 200.000, -Sk, v rokoch 2008-2009 vo výške 1.000.000, - Sk)
Informácie o tom, čoo všetko zvláda vo svojej réžii táto inštitúcia poskytol jej riaditeľ - PhDr. Peter Valiček

Sociálne centrum
Vykonáva opatrenia sociálnoprávnej ochrany pre uvedené osoby na základe akreditácie MPSVaR SR. Vykonáva sociálnu prevenciu a poskytuje sociálne poradenstvo vo forme ambulantnej. Zariadenie ubytovanie neposkytuje, ale vedie centrálnu evidenciu projektu, v ktorej ku 31.12.2008 bolo 1979 klientov.

Nízkoprahové denné centrum
Svojimi službami pre osoby, ktoré nemajú zabezpečené nevyhnutné podmienky na uspokojovanie základných životných potrieb nadväzuje na činnosť sociálneho centra. Poskytuje denné pobyty najmä osobám bez prístrešia nachádzajúcim sa mimo zariadení RS CKD a ktorým sú poskytované služby Nocľahárňou Effeta. Prostredníctvom terénnych programov vykonáva i terénnu sociálnu službu.

Nocľaháreň Effeta
Poskytuje služby osobám, ktoré nemajú zabezpečené nevyhnutné podmienky na uspokojovanie základných životných potrieb a sú bez prístrešia. Dopĺňa RS CKD najmä jeho stupňovitý charakter resocializácie o zariadenie, v ktorom budú prijímaní klienti, ktorí dosiaľ neboli schopní prekročiť náročnosť požiadaviek Útulku Archa. Kapacita je 12 miest pre mužov a ženy.

Útulok Archa
Zameraný na prenocovanie a denný pobyt klientov v núdzi o bývanie. Poskytuje možnosti na prípravu teplej stravy, hygienickú očistu, výmenu ošatenia, sociálne a protidrogové poradenstvo. Príprava klientov na resocializáciu v zariadeniach s vyššími nárokmi na kvalitu osobného a spoločenského života. Kapacita 37 miest pre mužov a 16 miest pre ženy, spolu 53 miest.

Dom Charitas
Domov na pol ceste ponúka pobyt na prechodnú dobu, sprevádzanie a viac súkromia, samostatnosti a zodpovednosti klientom, ktorí prejavili záujem o zmenu života v Útulku alebo riadne ukončili resocializáciu v Domove nádeje. Kapacita spolu 24 miest pre mužov a ženy.
Domov nádeje
Poskytuje služby resocializačného strediska pre doliečovanie závislých osôb po riadne ukončenej liečbe v zdravotníckom zariadení. Klienti tu nachádzajú podporu v abstinencii, rôzne druhy terapie, ako i možnosti pre sebarealizáciu. Uskutočňuje sa tu hlavná časť resocializačného programu RS CKD so závislým klientom. Kapacita zariadenia 23 miest pre mužov.

Spolu kapacita zariadení RS CKD od 01. 02. 2010 je 112 miest pre mužov a pre ženy.

II. Doplnkové aktivity RS CKD

Pravidelné : KAHAN
Klub alkoholikov hľadajúcich abstinenciu skr. KAHAN. Svojpomocný klub zameraný
na doliečovanie osôb závislých od návykových látok z Prešova a blízkeho okolia, propagáciu abstinentského spôsobu života a sprostredkovanie informácií.

Cesta
Časopis o abstinencii, bezdomovstve a kvalite života zameraný na prevenciu v oblasti drogových závislostí a iných sociálno-patologických javov, resocializáciu, evanjelizáciu a poskytovanie informácií. Distribuovaný na uliciach a zásielkovou distribúciou.

Agentúra podporovaného zamestnávania
Prostredníctvom pestrejšej ponuky zamestnania, prípravy klientov na jeho získanie a udržanie resp. dlhodobý výkon je snahou prispievať k lepšiemu uplatneniu sa klientov RS CKD na trhu práce a teda ich efektívnejšia a rýchlejšia reintegrácia do civilného života.

Pastoračná prax
Študenti 3.r. Gréckokatolíckeho kňazského seminára blahoslaveného biskupa P. P. Gojdiča, OSBM ju absolvujú v službách GKCH na území mesta Prešov. Cieľom je ich príprava na zodpovednejšie rozhodnutie pre kňazstvo a získavanie skúsenosti pre budúcu pastoráciu vo farnostiach.

Jednorázové : Deň abstinencie a zdravého života v Prešove
7. a 8. 10. 2009 bol organizovaný už po deviaty krát v rade za sebou. Súčasťou programu duchovné aktivity, odborná konferencia i kultúrnospoločenský večer s odovzdávaním plakiet za abstinenciu.

III. Spolupracujúci odborníci v projekte RS CKD
Odborný garant – externý psychológ RS CKD, Supervízor RS CKD, Duchovný správca GKCH

Ďalší odborníci : psychiatri, psychológovia, praktickí lekári pre dospelých, stomatológ a pod.

Iveta Adamová
 

Vyberte región